Augusztusi hullócsillagok

406

A csillaghullás időszaka a nyár, azon belül pedig az augusztus, ebben az időszakban figyelhető meg ugyanis a legtöbb hullócsillag.
A látvány a Perseidáknak köszönhető, ami a egyik leghíresebb, ragyogó meteorokat és sűrű csillaghullást előidéző meteorraj.

Néhány érdekesség a Perseidákról:
– 2000 éve is készültek feljegyzések a csillaghullásokról, Kr.u. 36-ban például kínaiak, japánok és koreaiak írták le a jelenséggel kapcsolatos élményeiket. A legfontosabb feljegyzés azonban 1835-ben készült Brüsszelben, mikor is Adolphe Quételet felfedezte, hogy a raj a Perseus csillagképből indul (a Perseidák meteorraj neve is ebből ered).

– A keresztény hitvallás úgy véli, a lehulló csillagok sokat ígérő események, nagy változásokat hozó történések előfutárai, hiszen Krisztus születését is egy csillag lehullása jelezte; a csillagokban így benne van a születés és a halál is.

A litván legendában szereplő Werpeja szerint például egy csillag lehullása egy emberélet elillanását jelenti.
– A skandináv Eddák meséje alapján egykor minden csillag szerteszét kóborolt az égen, mígnem az istenségek megmutatták nekik kijelölt helyüket. Sok csillag azonban tűri a rendet, és letér útjáról, így ezeket a meteorokat fénycsíkként láthatjuk az égbolton.

Egy másik nézet szerint a hullócsillagok elüldözött angyalok, bűntetett lelkek, így csillaghulláskor a kirekesztett lelkek kudarcát láthatjuk.

– A magyar mondákban is megtalálhatók a csillaghullással kapcsolatos felvetések, sok helyen úgy vélik ugyanis, hogy a lehullott csillagok a szűzlányok ártatlanságának elvesztését szimbolizálják.

– Az angol legendák szerint a hullócsillagok Szent Lőrinc könnyei. A monda alapján II. Szixtusz pápa az elfogásakor a templom kincseit Lőrincnek adta, és arra kérte, ossza el a nehéz sorsúak között. A kívánságot teljesíteni nem tudta, hiszen a terv miatt máglyán égették el augusztus 10-én, a kivégezése közben pedig szemeiből tűzes könnyek hullottak.

– Az észak-amerikaiak és a mexikóiak óva intenek a jelenségtől, szerintük ugyanis a csillaghullás megfigyelése halszemet, vagy tyúkszemet okozhat.

– Az álomfejtők úgy vélik, az álomban megjelenő csillaghullás sorsfordító dolgot jelent, ami segíthet egy régi kívánság beteljesülésében.

Valójában azonban az történik, hogy abban a pillanatban, ahogy a meteor a Naphoz közel kerül, jég-és porszemcséi túlmelegednek, kicsapódnak, és üstökös pályára jutva haladnak tovább. Amint a meteor Földközelbe jut, a porszemcsék felforrósodnak, és kékeszöld fénycsíkot húznak az égbolton. Ez csak pár tizedmásodpercig látható, mert a Perseidák maximum gyorsasága 59km/s.

Comments are closed.