Az új betűtípussal könnyebb a tanulás

249

A legtöbbet az diákok profitálhatnak abból a betűtípusból, melyet ausztrál szakértők hoztak létre, hiszen az új stílusban írt szövegek egyszerűbben elsajátíthatók lesznek általa. Az eddig 400 tanulóval elvégzett, tesztelő felmérés érdekes eredményeket hozott.

Az ausztrál Royal Melbourne Institute os Technology (röviden RMIT) szakértői az új betűtípus, a Sans Forgetica elemzése során arra a következésre jutottak, hogy, bár sokan elképzelni sem tudják, a használt betűtípuson igenis múlik az olvasott írás megjegyezhetősége.

Ezt a vadonatúj, egyedi betűtípust az intézet tudósai készítették, melynek fő jellemzője, hogy nagyban különbözik a megszokott betűktől. Az ezzel készült írásnál a betűk oldalra borulnak, valamint nem teljesen látszódnak, hiszen rések vannak köztük; tulajdonképp úgy tűnik, mintha egy nem teljesen elkészült szöveget olvasnánk.
Az egyedi forma lényege a szakértők szerint, hogy az agy jóval nagyobb erőfeszítéssel képes a furcsa küllemű írás feldolgozására, viszont nem olyan szinten speciális, hogy az az olvasás élvezetének kárára válna.
Hatékonysága azonban az emlékezőképességnél figyelhető meg, hiszen a tesztek szerint a Sans Forgetika stílusban készült szövegek könnyebben memorizálhatók.

Az új betűtípussal összefüggő kutatásban 400 tanuló vett részt. A jelenlévők egyik része a hagyományos, Arial típusú szöveget, a másik része pedig az új betűtípussal készült írást kapta feladatául. Az teszt kiértékelése alapján azok a nebulók értek el jobb eredményt, akik nem a normál, hanem a Sans Forgetika típusú szöveggel ismerkedtek.

Amellett, hogy az iskolai berkekben bizonyítottan hasznos az új betűtípus használata, a szakértők úgy vélik, hogy nem csupán a tanulók profitálhatnak az új stílusú írásjelekből. Hiszen a hétköznapokban is segítséget nyújthat a határidős események, név-, és születésnapok, illetve egyéb fontos jegyzetek memorizálásában.
Az új betűtípus érdekessége még az elnevezése, hiszen a Sans Forgetika „forget” része magyar fordításban azt jelenti: felejteni.

Mindezek mellett fontos tudni, hogy az új stílusú írásjelek elérhetők, és ingyenesen letölthetők bárki számára.

Comments are closed.