Commodore 64 újratöltve

262

Az 1980-as évek gyermekei minden bizonnyal emlékeznek még a Commodore 64 nevű számítógépre, mely csak Bécsből volt beszerezhető. Ez a készülék akkoriban nagyon népszerű volt, mindenki ilyet akart, és azoknak a gyerekeknek, akiknek volt otthon ilyen gép, sok kellemes órát okozott a rajta lévő szuper játékokkal, melyek egy részét nagy titokban fejlesztették a magyarok.
Hazánkban az 1990-es években (vagyis a normál asztali számítógépek megjelenésekor) is adtak ki játékokat a Commodore 64-re.

Akiben jó érzéseket ébreszt a C64 említése, és nosztalgiázna egyet, annak nagyszerű hír, hogy a Commodore 64 újra kapható mini retrokonzol formájában. Mini, hiszen kis helyigényű, retro, mert előre telepített régi játékokkal árusítják őket (szám szerint 64-el), úgymint California Games, Winter Games, Impossible Mission II, Jumpman, Street Sports Baseball, Summer Games II, vagy az Uridium. Persze a konzol új köntöst kapott, hogy megfeleljen a huszonegyedik század igényeinek. Vagyis a mai televíziókkal, monitorokkal összeköthető HDMI csatlakozást kapott, és 720p felbontásban adja a képet, két darab USB bemenettel is rendelkezik, valamint rendszeres szoftverfrissítéseket kap majd.
Az USB bemenet lehetőséget ad arra is, hogy újabb alkalmazásokat másoljunk rá és indítsunk el rajta.

Az alapfelszereltség része még az USB-s kontroller, ami a klasszikus C64 joystickot idézi. Természetesen vásárolható mellé plusz egy joy is (hiszen van két USB port), amivel így két játékos egy időben, közösen játszhat.
Előnye még az új Commodore 64-nek, hogy normál számítógépként is használható Basic operációs rendszerének köszönhetően (akár programozni is lehet rajta).

A gépet egyébként 2018. június vége óta már nagyjából 32.000 forintért meg lehet vásárolni Magyarországon, a készülék gyártója, a Retro Games pedig ígéretet tett a Commodore 64 Mini USA-ban való megjelenésére is 2018. október 9-től.

Comments are closed.