Elektromos rendszámtáblák Kínában

244

Egyre nagyobb ellenőrzés alá vonja népét Kína. Információk szerint a hatóságok már kevésnek tartják az arcfelismerő videorendszereket, az állampolgárok autózását is figyelemmel akarják kísérni.

A Quarz a Wall Street Journal tájékoztatója alapján azt nyilatkozta, hogy ez év július 1. napjától a közbiztonsági minisztérium megbízott emberei átnézik a terveket, melyek a rádiófrekvenciás azonosító jeladó – mostantól forgalomba helyezendő- autók szélvédőre helyezését szorgalmazná.

Ezt a jeladót, vagy chipet a köznyelvben már elektronikus rendszámtáblaként emlegetik, aminek a szélvédőkre helyezése kötelezően 2019-ben kerül majd bevezetésre. A kínai állam a járművek mozgásának megfigyelésével a forgalmi dugók leredukálását szeretné elérni. Ennek eléréséhez a chipek leolvasásához szükséges szerkezeteket kell biztosítani az utak mellett. Persze a megvalósításhoz több százezer olvasóegység kell.

A járműmonitoring tesztelése már 2016-ban elkezdődött Kína egyes területein, így Pekingben és Hszincsiangban. Az innováció tökéletesítésében részt vesznek a nagyobb kínai telekommunikációs vállalatok, és az ismert ZTE cég is.

Ez a technika már alkalmazott az autópályákon lévő fizetőablakoknál, de ilyen nagy volumenben eléggé aggodalmat keltő, tekintve a teljes ellenőrzésre törekvő kínai államot. Ez azért is nyugtalanító, mert a tesztelés egyik színtere is a már régóta uralkodás alá vont ujgur térség.

Comments are closed.