WHO: A videojáték-függőség komoly betegség

378

Az Egészségügyi Világszervezet a videojáték függőséget  az értelmi betegségek kategóriájába helyezte.

A WHO így már a 11. ICD-t (vagyis a betegségek nemzetközi osztályozását) adta közzé. Ebben a listában először szerepel az értelmi rendellenességek között a videojáték addikció, mint sajátos függőség.

Még azt is körülírja ez a világszerte iránymutatást adó struktúra, hogy a videojáték függőség tulajdonképpen egy olyan elmeállapot, ami kizárja a külvilágot és minden játékon kívüli dolgot prioritásán kívülre helyez.

Persze ez nem az első ilyen megállapítás, néhány ország már egy ideje mentális betegségnek tartja a játék dependenciát. Néhány területen, például a Egyesült Királyságban is vannak olyan magánkórházak, melyek foglalkoznak az ilyen jellegű problémákkal küszködő páciensekkel.

A legutóbbi, 10. egészségügyi kódrendszert 1992-ben jelentette meg a WHO. Az idei 11. ICD pedig megtalálhatók az egészségügyi problémák kódjai, tünetei is. Az útmutatót orvosok, szakemberek alkalmazzák a rendellenességek felismeréséhez, megállapításához. Az anyagban az is megtalálható, hogy a videojáték függőség egy év leforgása alatt már megállapítható, extrém esetekben akár előbb is diagnosztizálható.

A WHO nyilatkozata alapján a játék addikció betegségként történő számon tartása az egészségügy érdeke, ezáltal az országok könnyebben felismerik, és kezelik majd a kóros állapotot.

Shekhar Saxena, a WTO igazgatója azt nyilatkozta, hogy a világszervezet a játékfüggőséget egyrészt azért szerepeltette a kódrendszerben, mert azt tudományosan is alátámasztották, másrészt pedig azért, mert manapság szükségszerű a világ több részén is.

Egyes országokban vannak már példák a probléma kezelésére:

– Dél-Korea: a 16 éven aluli gyerekek nem játszhatnak online 0.00-6.00 óráig
– Japán: meghatározott játékidő után figyelmeztetik a felhasználót
– Kína: a Tencent nevű internetes vállalat féken tartja a gyerekeket, korlátozza a legismertebb játékok játékidejét.

A mentális gondokkal foglalkozó szakemberek a 11. ICD kiadása előtt a 2013-as kézikönyv alapján ismerték fel a videojáték függőséget. Ez a kézikönyv azonban még nem kezelte a játék addikciót rendellenességként, csupán megfigyelésre váró helyzetként jellemezte azt. A lista idei kiadása már elektronikus úton történt annak érdekében, hogy a szakemberek és az orvosok számára is egyszerűen elérhető legyen. AZ ICD-t az egészségbiztosítók is alkalmazzák.

Comments are closed.