Életmentő az anyajegyek megfigyelése

507

Az egyik leggyakoribb daganatfajta a melanóma. A rosszindulatú bőrrák kialakulhat festékes anyajegyekből, de akár a sima bőrből is. Folyamatos megfigyeléssel és megelőzéssel azonban leredukálható a rák megjelenésének kockázata.

Pontosan mire kell figyelni?

A huszonegyedik század legveszélyesebb népbetegségei a különböző bőrdaganatok, elváltozások, amik egyrészt az ártalmas napsugárzás, másrészt a genetikai faktor miatt alakulhatnak ki.
Anyajegyek már születéskor előfordulnak a bőrön, nagy részük azonban csak később alakul ki. Ez az időbeli különbség a betegségek kialakulását nem befolyásolja, emiatt is fontos a rendszeres éves szűrővizsgálaton való részvétel, ami csupán 15 percet vesz igénybe.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

A bőrgyógyászt az éves szűrővizsgálat mellett akkor kell haladéktalanul felkeresni, ha:
– az anyajegy mérete megnőtt,
– a formája vagy a színe változott,
– viszket,
– esetleg sebes.

Ahogy minden megbetegedésnél, úgy a bőrrák esetén is fontos az időben felismert probléma, hiszen így nagyobb a gyógyulás esélye.

Káros a napsütés és a szolárium?

A túlzott napfürdőzés, és szoláriumozás is vezethet az anyajegyek elváltozásához. A sok anyajeggyel rendelkezőknek pedig erősen ajánlott a magas faktorszámú naptej alkalmazása és a kifejezetten kerülendő számukra az intenzív napsugárzás.
Fokozott veszélynek vannak kitéve a világos bőrűek, mivel sokkal hamarabb égnek le. Ez pedig megsokszorozza a melanoma kialakulási lehetőségét. Nem árt tisztában lenni a napozási szabályokkal sem, miszerint 11 és 15 óra között a legnagyobb faktorszámú napvédő krém használata mellett sem javasolt a napsugárzással érintkezni.

Mit tehet a bőrgyógyász?
Indokolt lehet a gyakoribb ellenőrzés a betegségre való genetikai hajlam okán. A legkisebb elváltozás esetén is javasolt orvoshoz fordulni, melynek során a bőrgyógyász speciális eszközökkel vizsgálja meg az érintett területet, és állapítja meg az elváltozás rizikóit.
Bár nem minden elváltozás jelenti a rosszindulatú rák kialakulását, vannak esetek, amikor a legjobb megoldás mégis az anyajegy orvos általi leműtése.

Comments are closed.