Érdemes használat előtt körbepapírozni a nyilvános WC-t?

190

Van, hogy az ember kénytelen használni a nyilvános vécét. Ilyenkor háromféle taktika ismert a higiénia megoldására.
Első stratégia az edzésnek is kiváló, kagyló felett guggolás. Második módszer a kagyló teljes körbepapírozása. Harmadik taktika pedig az, hogy nincs taktika, és marad az egyszerű, segédeszközök nélküli „trónfoglalás”.
Az utóbbi nem számít jó megoldásnak a köztudatban, hiszen sokan úgy vélik: a rengeteg megtelepedett baktérium komoly fertőzéseket forrása lehet.

A mikrobiológusoknak és az orvosoknak viszont ugyanaz a véleményük a témában, szerintük sem a WC papírral való kibélelés, sem a lábizomerősítő guggolás nem ér semmit, így a felesleges próbálkozások helyett a harmadik taktikát kell követni, és egyszerűen csak rá kell ülni a vécédeszkára.

Természetesen vannak baktériumok a WC ülőkén, ám ezek a csupasz bőrhöz érve nem fertőznek, és csak akkor okoznak problémát, ha nyílt sebbe, vagy nyálkahártyába kerülnek. Vagyis fontos, hogy a száj, vagy a szem érintésére csak alapos kézmosás után kerüljön sor. Emellett az is lényeges információ, hogy a kilincsen jóval több baktérium hemzseg, mint a WC deszkán, ráadásul azzal utolsóként érintkezünk a fülkéből kifelé menet.

Arról nem is beszélve, hogy a mikrobiológusok szerint a WC ülőkéhez képest a konyhai húsvágó deszka jóval nagyobb baktériumtelep, sőt, baktériumszámban mindkettőt überelni a mosogatószivacs.

Azt is fontos tudni, hogy minden egyes WC öblítéskor baktériumokban gazdag pára, és vízpermet szóródik szét a levegőben, melyek eljutnak a mellékhelyiség minden pontjára, így a WC papírra is. Ezt a tényt figyelembe véve értelmetlen a vécédeszkát ezzel körbepapírozni a megfelelő higiénia elérésének reményében.

Comments are closed.