Forgatókönyv II. Erzsébet halála esetére

651

Anglia már 1960 óta fel van készülve arra az esetre, ha a jelenleg 92 esztendős II. Erzsébet királynő elhalálozna, hiszen konkrét forgatókönyve van az azt követő napokra, melyet évente aktualizálnak is. A tervezet neve: London Bridge művelet, mely tartalmazza a brit rendőrségre, katonaságra, egyházra, és médiára vonatkozó szabályokat is.

Az etikett szerint a brit királynő esetleges halálhírének bejelentése és kezelése nem a királyi rokonság feladata, ezzel hivatalosan a királynő magántitkára, Edward Young foglalkozik majd. A halál bekövetkezését követően a titkár első feladata a miniszterelnök értesítése egy erre kinevezett megbízható telefonvonalon. Ezt követően a Nemzetközösség elöljárói és a média kap értesítést a halálhírről.

A BBC híradó műsorvezetőinek a királynő halálhírének bejelentéséhez külön ehhez az eseményhez készített gyászruhába kell öltöznie.

Önálló szkript tartalmazza az állami média, így a tévé-, és a rádióállomások protokolljait, miszerint séma alapján kell az adott napi műsoraikat átváltaniuk a híradásokra a bejelentéshez; természetesen a háttérzene is előre meghatározott ehhez az alkalomhoz. Az összes angol újság rendelkezik a királynővel kapcsolatos, többnapnyi emlékirattal, relikvia anyagokkal. Ez egy olyan elsőrendű, hangsúlyos alkalom, hogy az ITN és a Sky News csatornáknál többször el is próbálják a hír közzétételét, bár ezeknél a teszteknél II. Erzsébet nevét MRS. Robinson névvel helyettesítik.

A halálhír bejelentésének másnapján az angol uralkodói pénzverde nekilát a királyi trónörökös arcképével díszített pénzérmék gyártásának, az trónutód közzétételét követően pedig a parlament képviselői hűségi fogadalmat tesznek az új uralkodó előtt.

A királynőt halála után a Buckingham-palotába viszik, és a Westminster Hallban ravatalozzák fel négy napig. A temetése pedig a kilencedik napon történik a Windsor Kastély sírkertjében, az előre kitűzött sírnál.

Comments are closed.