Ha nem jön össze a baba

470

A meddőség fogalma folyamatosan változik, manapság az orvosok a legritkább esetben mondják a hozzájuk forduló pácienseknek, hogy nem lehet gyerekük.
A gyermekáldás folyamatos sikertelenségével azonban időben orvoshoz kell fordulni: már 6-8 hónap után javasolt a konzultáció a szakorvossal.

Régebben akkor nyilvánítottak meddőnek egy párt, ha több éven keresztül nem sikerült a teherbeesés. Manapság azonban a meddőség, mint fogalom nem csak a próbálkozással eltelt idő hosszához, hanem a páciensek életkorához is köthető, hiszen az egyáltalán nem elhanyagolható, hogy 35 év alatti vagy feletti nőről van e szó.
A mai orvostudomány olyan fejlett, hogy szinte soha nem jelentik ki azonnal a pár meddőségét, és minden lehetséges eszközzel segítik a pár gyermekáldásának sikerességét.

Amennyiben a már említett 6-8 hónap aktív házasélet nem hoz eredményt, fel kell keresni a szülés-nőgyógyászt a kivizsgálások megkezdéséhez.

A meddőségnek több fajtája van

Az első konzultáció alkalmával az orvos részletes jelentést készít, hogy a páciens kórelőzményeit, valamint jelenlegi állapotát, tüneteit felmérhesse és rögzíthesse.
Emiatt a gyógyszerszedésre, családi, örökölhető megbetegedésekre, valamint előző terhességekre, és azok kimenetelére kiterjedő kérdésekre számíthatnak a párok.
Ez utóbbi azért lényeges, mert a meddőségnek több formája is lehet: elsősorban, ha a páciensnek még nem volt soha terhessége, másodsorban, ha volt már terhesség, esetleg szülés is, mégsem jön össze a baba.
Mérlegelést követően az orvos előírja a szükséges kivizsgálásokat (főként a rákszűrést, és a nőgyógyászati ultrahangot), és azok menetét.
A nőgyógyászati ultrahang különös fontossággal bír, melynél a kismedencei ultrahang mellett petevezeték-átjárhatósági feltérképezést (úgynevezett HyCoSy vizsgálatot) is végezhetnek, mikor is a méh üregeibe kontrasztanyagot juttatnak, mely által pontos képet kapnak az esetleges elváltozásokról.

Sok esetben nüansznyi probléma áll fenn

Amennyiben a méhüregben találnak elváltozást, azt egy kis műtéttel, apró beavatkozással orvosolni tudják.
Mindezek mellett fontos a nemi úton terjed betegségek kiszűrése, hiszen gyakori, hogy a páciens panaszmentes, a kórokozó azonban jelen van, és problémákat okoz.
Figyelmet fordítanak az orvosok a hormonvizsgálatokra is, melyeket a női ciklus meghatározott napjain vérvétellel végeznek. Ezen felül vizsgálják a prolaktin-szintet, és a D-vitamin szintet is.
Ha eltérést tapasztalnak az eredményekben, más szakosztályokkal is konzultálnak, így például meddőség kezelésében is jártas endokrinológiai belgyógyásszal, vagy immunológussal.

Nem biztos, hogy a nőnél van a probléma

A nő kivizsgálása mellett a másik fél, a férfi meddőségi analizálása is rendkívül fontos, hiszen egy tanulmány szerint a babaprojekt sikertelenségéért 40%-ban női, 40%-ban férfi, 20%-ban pedig közös problémák felelősek.
Már a vizsgálatok kezdetén érdemes a férfi partnert is diagnosztizálni, hiszen jóval egyszerűbb az ő kivizsgálásuk, mint a nőké.
A férfi meddőség analizálása, kezelése az andrológus feladata.

Comments are closed.