Hamarosan elérhetővé válik a műhold nélküli navigáció

208

Több éves munka eredményeképpen brit fejlesztők elkészítették azt az eszközt, mely bármikor képes a helymeghatározásra mindenféle műholdas, külső jel vétele nélkül.

A kínai szakemberek már 1980 óta próbálnak az amerikaiak által megalkotott GPS-nek rivális eszközt kifejleszteni. A BDS (BeiDou Navigation Satellite System) szatellit rendszer elkészültéhez közel áll a kínai állam, bár esélyes, hogy a brit innováció elnyomja a több évtizedes, nagy tőkeberuházással járó egységet.

A Londonban lévő Imperial College az M Squared kutatócsoporttal karöltve megalkotta a világ legelső kvantumtájolóját, melyhez az ország Védelmi Minisztériuma biztosította a több millió fontos pénzügyi alapot. Az iránytű a Föld bármely pontját képes meglelni anélkül, hogy bárki eltéríthetné. Félrevezetése azért lehetetlen, mert műholdakat egyáltalán nem használ az eszköz navigációhoz.

A szerkezet használata akkor a legoptimálisabb, ha fontos a helymeghatározás közbeni rejtőzködés, például hadászati egység, bizalmas rakomány, vagy katonai hajó esetében. A brit Védelmi Minisztérium úgy véli, hogy az új navigációs eszköz hasznos lehet az atommeghajtású búvárnaszádokon, amiknek titkos útvonalakon, lopakodó stratégiával kell eljutniuk kijelölt céljukig.

Ez óriási előrelépés a GPS-hez képest, ugyanis a műholdas navigációnál a jelek könnyedén elterelhetők, sőt, nem szokványos körülmények között (így például magaslatokban vagy mélységekben) a külső jelek sok esetben nem is foghatók.

Az innováció elnevezése: kvantum gyorsulásmérő. Működésekor tulajdonképpen adott egység gyorsaságának változását vizsgálja. A mobiltelefonokban is hasonló gyorsulásmérők találhatók, ezek azonban csupán pár órányi navigációra képesek, és folyamatos kalibrálásra szorulnak.

Az eszköz képes vizsgálni a nulla fokra hűtött atomok helyváltoztatását, melyhez az M Squared csapat által megalkotott speciális lézert használják. A tájoló működési elve, hogy az atomok hullámjellemzőire az egység sebességének növekedése hatást gyakorol. Ezt a fajta változást az eszköz sok alkalommal és hibátlanul méri le, mely alapján megállapítható a kezdőpont, és a pontos pozíció.

A kutatók nyilatkozata alapján a szerkezet hamarosan a piacon is elérhetővé válik, de valószínűsíthető, hogy nem a mobiltelefonokban vagy a gépjárművekben bukkan majd fel.

Comments are closed.