Küszöbön az űrturizmus

275

2019-től árusítják a jegyeket a Blue Origin későbbi űrbéli járataira.
Az IFLScience szerint a Jeff Bezos alapította Blue Origin-ra egy-egy jegy 50.000-250.000 dollár között mozog majd, a legelső űrjárat indulásáról azonban még nincs információ.

Az Amazon 2018.júniusi csúcstalálkozóján Rob Meyerson, a vállalati alelnök úgy nyilatkozott, a tervek szerint nemsokára indulhat az űrturizmus, és a jegyek értékesítése is megkezdődik jövőre.
Már néhány éve azon dolgoznak a Blue Origin cégnél, hogy tökélyre fejlesszék a New Shepard űrrakétát, hogy az képes legyen a hibátlan űrutakra. A gép 100 kilométer magasra repül majd, az űrturisták pedig – még a rakéta bolygónkra visszaérése előtt – pár percig átélhetik a súlytalansági állapotot.

A New Shepard már 8 próbarepülést végrehajtott, egyelőre személyzet nélkül. A legutolsó repüléskor (ami 2018.04.29-én történt) kamerákat, és egy műbabát lőttek ki, melyek épségben vissza is jutottak a Földre.

A vállalat nyilatkozata szerint egy-egy űrrepülés 11 percet vesz igénybe, és egy túra alkalmával 6 fővel indulhat el a rakéta. Az utazás során – az engedély megadása után – a biztonsági övek kikapcsolásával élvezhetik majd a turisták a súlytalanság érzését.

A Blue Origin bejelentése mellett érdemes megjegyezni, hogy versenytársánál, a Virgin Galactic cégnél már válthatók jegyek az általuk kínált űrutazásra (bár még ők is csak emberek nélküli kapszulát indítottak útnak).

Az Elen Musk alapította SpaceX pedig későbbre tolta nyilvános űrrepülési lehetőségét, bár sokáig úgy tűnt, hogy ők lesznek az első űrturistákat szállító cég.

Tehát tervek már vannak az űrturizmus végrehajtásához, a megvalósításra azonban még várni kell. És az is kétséges, hogy viselik majd a vállalkozó szellemű utasok a súlytalanságot.

Comments are closed.