Mit örökölnek utódaink?

267

Gyermekünk nemcsak saját tulajdonságainkat, de nagy-, illetve dédszüleikét is öröklik.
A 46 kromoszómánkból álló gépjeink tevékenységeinek jóvoltából kapjuk külsőnket, képességeinket és betegségeink nagy részét is. Persze életszínvonalunkat a külső környezetünk, és életvitelünk is befolyásolja, a döntő készségeket és alaptulajdonságainkat őseinktől kapjuk. Kutatások azt bizonyítják, hogy akár nemzedékeken át jellemző lehet a kézfej alakja, az arc vonásai, vagy egy sajátos, családi vonalat követő képesség.

A gyermek nemét az apa „határozza meg”, hiszen az anya XX kromoszómájából egy X-et biztosít, az apa XY pedig kromoszómájából X-et vagy Y-t adhat magzatának. AZ XX találkozása lányt, az XY-é pedig fiút eredményez. Amennyiben az Y kromoszóma öröklődik, nagy a valószínűség az apa vonásainak továbböröklődésére. A gyermek az intelligenciáját édesanyjától kapja, a magasságát és a testalkatát viszont a szülők átlagértékei képzik.

A belső tulajdonságokon kívül sok betegség is a génjeink munkája. Fejfájós szülők csemetéi nagy valószínűséggel szintén szenvedni fognak a felmenőiknél is tapasztalható fájdalmaktól. Persze komolyabb kórképek is öröklődhetnek, így a szívproblémák, vagy a kövérség, de megfigyelhetők a színvakság, a szem-, vagy bőrbetegségek nemzedékről nemzedékre továbbszállása is.

Még ha a szülőknél nem is tapasztalható semmiféle genetikai rendellenesség, sajnos az megjelenhet a gyermekeknél. Ennek szűrése már magzati korban lehetséges, hiszen a kötelező ultrahang-, és vérvizsgálatok alkalmával minden esetben szűrik és ellenőrzik az torzulásokat, eltéréseket, például a Down-kórt.

Comments are closed.