Magyar fejlesztésű elektromos jet ski gyártás indul a Balatonnál

295

Ismét hazai ötlet valósul meg, hiszen megkezdődik a magyarok tervezte elektromos jet ski sorozatgyártása.

Már a 2018-as év elején nyilvánosságra kerültek információk a NARKE TheElectrojet fejlesztéséről. A Narke a vízi forgalom nemzedékváltásának fontos eleme lesz, ami sejthető volt már az egykor Pannon Tesláénak hitt program megjelenésekor, és vált egyértelművé a frissen bemutatott, tömeggyártásra alkalmas jármű szemléltetésekor.

A projekt alapgondolata pár évre nyúlik vissza, és Tóthfalussy György és Rádi Péter nevéhez köthető. A projekt egyrészt a mérnöki eltökéltségüknek, másrészt az elektromos hajózás témájában szakavatott Juhász Györgynek, és Réder Ákosnak köszönhető, akik a fejlesztési folyamatban jelentős szerepet vállaltak. Nevük ismerős lehet a COMO elektromos yacht építésével kapcsolatban is. A team az idők folyamán egyre több taggal gyarapodott, mára már 40-nél is többen vesznek részt a NARKE tökéletesítésén, és tömeggyártásának megalapozásán. Nemcsak saját szakértő csapat, de megbízott külső vállalatok is dolgoznak a Balatonvilágoson található központban.

A saját fejlesztésű elektromos jet ski alapfelszereltsége a Li-ion akkumulátor telep, és a vízhűtéses, 3 fázisú asszinkronmotor. Ezen felszereltséggel az Electrojet 1,5 óra átlagos használatot kínál 55 km/h maximális sebesség elérése mellett. A vízi jármű külleme klasszikus és meglehetősen szofisztikált, ami a karbonszállal erősített kompozit testnek tudható be. A jet különlegessége még az okos képernyő, ami egyénileg konfigurálható, és többek között jelzi az UV sugárzás erősségét, a töltöttség mértékét, a megtett kilométerek mennyiségét, a legközelebbi kikötő távolságát, valamint a beérkező hívásokat és a bejövő üzeneteket.

Az új jet ski a legteljesebb értékű szabadságérzést adja majd használójának a sebesség, az elektromos meghajtás, és a környezettudatos technika kombinációjával, melynek vezetéséhez mindössze egy hobbi célú kisgéphajó jogosítvány megléte szükséges.

Már a vízi jármű neve is tükrözi az ötletgazdák elképzelését a jetről, hiszen a NARKE kifejezés egy Indiai-, és Csendes-óceánban élő elektromos rájafajt jelent. Azért találó a név, mert a magyar innováció is éppolyan könnyed, és energiatakarékos mozgásra képes, mint névrokona, az elektromos rája.

A jet program újabb fontos állomásra jutott, ugyanis az eredményes tesztek után már az idei év augusztusában vesznek fel rendeléseket a Narke TheElectrojetekre, világelsőként kis hazánkban.
A hazai fejlesztésű és kivitelezésű jet ski propagálásában az E.On is részt vesz. Az energiacég szerint a közlekedés jövője az e-mobilitásban rejlik, és ezen elv követését e-közlekedéssel összefüggő szolgáltatásaival is bizonyítja.

Comments are closed.