Momo máris szedi áldozatait

669

Újabb ijesztő furcsaság jelent meg az interneten, mégpedig egy Momo nevű rémisztő figura, ami leginkább egy horrorfilmbe illő alakra hasonlít. A különös, online szerzet a közösségi hálókon egyre gyakrabban tűnik fel, és sajnos már áldozatot is követelt. A bizarr lény a fiatalok által kedvelt alkalmazásokon, a WhatsAppon, a Facebookon és YouTube-on is ijesztget, mégpedig úgy, hogy ezeken az oldalakon keresztül lép kapcsolatba a gyerekekkel és a kamaszokkal privát üzenetben, majd igyekszik rábírni őket egy-egy kiválasztott feladat elvégzésére. A kitűzött feladatok között vannak könnyen teljesíthető, és veszélytelen parancsok (úgymint egy bizonyos időben való ébrenlétre történő utasítás), de vannak abnormális, akár öncsonkításra, öngyilkosságra buzdító üzenetek is.

A feladat végrehajtásáról bizonyítást is vár Momo, mégpedig képi formában. Ha nem kapja meg a bizonyító erejű fotót, akkor nyugtalanító képekkel és hangokkal fenyegeti a kiszemelt gyermekeket, illetve azzal riogatja áldozatait, hogy éjszaka megtalálja őket ágyukban, és bántani is fogja őket. Vélhetően a rémisztő alak miatt dobta el magától az életét (felakasztotta magát) egy 12 esztendős argentin kislány. A haláleset után az argentin és spanyol rendőrség nyilatkozatott tett, és jelezte a gyerekeknek és szüleiknek a potenciális veszélyt.

Momo netes megjelenítésének és működésének körülményeiről még semmit sem lehet tudni, sem azt, hogy kik, sem azt, hogy miért irányítják. Megalkotója viszont ismert: Link Factory hozta létre ezt az emberfejjel és madártesttel rendelkező alakot, amit 2016-ban mutattak be először egy japán kiállításon. Azóta töretlen a „sikere”, hiszen zsarolók a lény megjelenését követően folyamatosan felhasználják képét a világhálón.

Internetes biztonsági szakemberek nyilatkozata alapján Momo egyértelműen nem egy horrorfilmből előbukkanó teremtmény, hanem egy bűnözők által működtetett online fantom, ami azzal a céllal van jelen a virtuális térben, hogy illegálisan adatokat szerezzen a zsarolóknak. A WhatsApp alkalmazásnál úgy ismeretes, hogy 3 ismeretlen számról érte el eddig a bizarr figura áldozatait. Ezek japán, mexikói és kolumbiai számok.

A várhatóan hazánkat is elérő rémisztő lény miatt a Magyar Belügyminisztérium főosztályvezető-helyettese, Molnár István Jenő azt közölte, hogy ebben a témában a szülő felelőssége megkérdőjelezhetetlen, hiszen amennyiben a szülők figyelmen kívül hagyják a veszélyt jelentő problémát, az komoly fejleményekkel járhat, ugyanis a gyermekeknél az önvédelmi képesség még nem fejlődött ki.

Comments are closed.