Megvan a megoldás a gyorsan merülő mobilokra

205

A Google az Android Dev Summit programozói gyűlésén prezentálta azt a megoldást, mellyel nagy mértékben leredukálható a telefonkészülék energiahasználata: tulajdonképpen a rendszer sötét módba kapcsolásával.

Addig a pillanatig, amíg nem készül olyan fejlesztés, mely segítségével a mostaninál sokkal nagyobb teljesítményű akkumulátorok építhetők az okos készülékekbe – természetesen a méretarányok növelése nélkül – addig az eszközök készítőinek nem sok lehetőségük marad arra, hogy az energiahasználatot szabályozni tudják. Egy ilyen alternatíva a gyártók tárházában az okos eszközök központi végrehajtó egységébe (CPU-ba) épített mesterséges intelligencia, mely a telefon teljesítményét allokálja, és a feleslegesen futó alkalmazásokat leállítja.

Az energiafelhasználás csökkentését és a használati idő növelését nem csak a gyártók támogathatják, az is segíthet, ha a szerkezet engedélyezi a sötét módot, ami OLED paneleknél megnövelheti az üzemidőt. Ez a „trükk” nem csupán hipotézis, valóban nagyban befolyásolja ez a funkció az eszköz áramforrásának energiaszintjét.

A SlashGear úgy nyilatkozott, hogy az Android Dev Summit gyűlésén a prezentáció keretein belül egy diasorral illusztrálták, hogy mekkora eltérés van egy sötét és egy normál módban alkalmazott eszköz energiahasználatában. (A vizsgálathoz egy 2016-ban készült Pixel Max készüléket alkalmaztak.)

Ez a különbség már a Google számára is világossá kezd válni, ugyanis a YouTube okostelefonos alkalmazásán is elérhető már a sötét mód, ahogy az Android Messagesnél is.
Sőt, van ilyen funkció már a Google mobilappban és a Hírcsatornában is. A legnagyobb áttörést természetesen az jelentené, ha az Android teljes rendszere engedélyezné ezt az eshetőséget. Az egyik legnagyobb technológiai vállalat, a Samsung már dolgozik saját Android változatának ez irányú megoldásán.

Persze érdemes megismerni a telefonok töltésével kapcsolatos néhány alapszabályt is annak érdekében, hogy hosszabbá tegyük a használati időt: a mobil teljes feltöltése felesleges, így az sem jó, ha azt egész éjszakára a töltőre rakjuk. Ez egyébként feszültséget is okoz a készülékben, és megterheli az akkumulátort. Javasolt inkább több alkalommal, részleges töltést adni a készüléknek. Fontos továbbá azt is tudni, hogy túl hideg, vagy túl meleg hőmérsékleti viszonyok esetén nem tesz jót az akkumulátornak a töltés, ahogy arra is érdemes figyelni, hogy töltés alatt felforrósodik-e telefon. Ha a válasz igen, akkor nem szabad azt a töltőt tovább használni.

Comments are closed.