Mennyi az ideális napi zöldségfogyasztás?

266

A „naponta ötször” elnevezésű megmozdulás azt ajánlja, hogy az egészséges táplálkozás kereteiben fogyasszunk a napi étkezéseink mellé minden esetben zöldséget és/vagy gyümölcsöt.
A WHO által közölt javaslatok alapján kezdeményezték a kampányt, ami a mindennap szükséges minimum mennyiség elfogyasztásában nyújt segítséget.
Ahogy az élet minden területére, úgy az egészséges táplálkozásra is igaz az a megállapítás, hogy az eltökélten és ésszerűen végzett cselekvések hamar megszokássá válnak.
Amennyiben az eltökéltség egy cukros sütemény elfogyasztását jelenti ebéd után, akkor az lesz a megszokott cselekvés. Ha viszont kitartóan követjük a tervet, miszerint mind az öt étkezéshez zöldséget, és/vagy gyümölcsöt párosítunk, akkor egy idő után az válik tradicionális étkezéssé.
Azt mindenki beláthatja, hogy ez utóbbi jóval egészségesebb szokás.

A napi minimum
A WHO ajánlása szerint egy felnőtt napi minimuma 400 gramm zöldség, és gyümölcs elfogyasztása. Ez az adag a két osztály keverékéből kell, hogy felépüljön. A WHO úgy véli, ez az étkezési rutin elegendő lenne az agyvérzés, a szívroham, és több daganattípus megjelenésének kivédésére. Ajánlja továbbá, hogy a megjelölt adagot egész napra lebontva fogyasszuk el, vagyis arra kell törekedni, hogy mind az öt étkezés során zöldség és/vagy gyümölcs is kerüljön a tányérra.

Ez csak a minimum
Bár első hallásra soknak tűnik a mennyiség, nem nehéz ezt az adagot átültetni a mindennapi étkezésekbe. Elég, ha a reggeli müzli gyümölccsel készül, tízóraira alma jut, az ebéd salátával tálalt, az uzsonna szőlőt tartalmaz, vacsorára pedig az étel mellé paradicsom is kerül az asztalra.

Jóval nagyobb adag kellene
A kampány gondolata már az 1980-as években megfogalmazódott Amerikában, a 2000-es évek idején pedig Angliában alakult ez a megmozdulás a kormány által ajánlott táplálkozási előírássá.
A kampány diadala nem történt meg az utóbbi években sem, hiszen sokan úgy gondolták, hogy a krumpli-csipsz a zöldségek kategóriájába sorolható, az édes, cukros konzervek pedig eleget tesznek a gyümölcs fogalmának. Természetesen ezek súlyos tévhitek, és nem jelentenek megfelelő, hasznos táplálékot.

Emellett 2017-ben egy angol tanulmány azt az eredményt hozta, hogy a napi öt alkalommal történő zöldség és/vagy gyümölcsfogyasztás kevés, ennél jóval többre, legalább a kétszeres mennyiségre lenne szüksége a szervezetnek. Vagyis napi tízszer, összesen 800 grammnyi adagot kellene enni belőlük az egészséges táplálkozáshoz, ez a mennyiség ugyanis rengeteg betegség kialakulását gátolná, és rendkívül jó hatással lenne az egészségre. Ekkora adag elfogyasztása azonban a legelhivatottabb egészséges életmódot folytató számára is hatalmas étkezési változtatást igényelne.

A csipsz nem egy zöldség
Az angol felmérés azt is hangsúlyozza, hogy nem minden zöldség és gyümölcs egyenértékű, hiszen különböző hasznosságúak.
A burgonya például finom, de a legtöbb elkészítési módja egészségtelen, a gyümölcsök közül pedig csak a hozzáadott cukor nélküliek hasznosak.
A legmegfelelőbb gyümölcsök a citrusfélék, az alma, és a körte, a leghasznosabb zöldségek pedig a leveles fajták, vagyis a spenót, a sóska, a saláta, illetve a brokkoli és a karfiol.

Comments are closed.