Miért olyan fárasztó a számítógép előtti munkavégzés?

176

Annak ellenére, hogy valaki nem végez fizikai munkát (sem könnyűt, sem nehezet), hanem egész nap a monitor előtt ülve „üti” a klaviatúrát, a munkaidő végére teljesen kimerültnek érezheti magát.
Mi lehet ennek az oka?
A kérdés megválaszolására négy feltevés is létezik:

1. Elfogy a kapacitás

Az ülő, irodai munkánál a test nem, csak az agy dolgozik. Ez a (test nagyságához viszonyítva) kis méretű szerv az oxigénbevitel 20 százalékát veszi fel. Steven Feinsilver, a New York-ban lévő Lennox Hill kórház szakértője szerint: bár az izmok csak a fizikai igénybevételkor igénylik az oxigént, az agynak folyamatosan szüksége van rá.
Vagyis, a mozgásszegény munkavégzés esetén is megjelenik a fáradtság a nap végére.

2. Elterelődik a figyelem

A folyamatos papírmunka, és a végeláthatatlan Excel táblák gyűrűjében hamar lankadhat a fókusz. Ilyenkor sokan kikapcsolódásnak tartják a közösségi oldalak meglátogatását, majd ott ragadva elkezdik az ismerősökkel való csetelést. Egy idő múlva pedig meglepődve tapasztalják, hogy már negyed, vagy fél óra is eltelt ezzel az elkalandozással.
Ennek következménye, hogy belső vívódás alakul ki: az izgalmas kapcsolatépítés helyett dolgozni kellene. Vagy épp fordítva: a munkavégzéssel ellentétben jóval érdekesebb dologgal kellene foglalkozni. Ez a belső konfliktus komoly stresszel jár, ami nagyon fárasztó.
Ennek kiküszöbölésére javasolt a hírportálok és a közösségi platformok mellőzése, illetve ezen ablakok bezárása az irodában, az elcsábulást elkerülése érdekében.

3. Folyamatos stressz

A munka, a határidők, a főnökök, de még a munkatársak is idegesítőek sokszor. Minimális stressz még jótékonyan is hat a feladat motiválására, a folyamatos lelki terhelés azonban borzasztóan megterhelő, és nemcsak a produktivitás, de a magánélet minőségét is megkeserítheti.
A normál munkahelyi stresszt megfelelő légzéstechnikával, rövid sétával, kis félrevonulással vagy beiktatott ebédszünettel lehet kezelni, ám a hosszú távú, szüntelen nyomás okát érdemes kifürkészni, és komolyan foglalkozni a témával.

4. Egyszerű fáradtság

A kialvatlanság az irodai munkában is kiütközik, hiszen az, aki az ébrenlétért küzd, a meglévő feladatokat is képtelen ellátni. Általánosságban elmondható, hogy napi 7-9 óra minőségi pihenés szükséges. A hangsúly a minőségi szócskán van, hiszen az alvás mennyisége mellett a legfontosabb az alvás minősége. Arról nem is beszélve, hogy a túl sok alvás is okozhat kimerültség érzést.
Az a fáradtság, amit a kialvatlanság okoz, az ebéd után, vagy egy-egy monoton munka közben éri el az embert.
Erre roppant egyszerű a megoldás: fontos a hasonló időben történő lefekvés, a hűvös és sötét szoba, valamint a telefon, a televízió és a kávé mellőzése az esti órákban.

Comments are closed.