Mobilnet vs wifi

204

A legtöbb országban a mobilinternet letöltési tempója megelőzi a wifiét. Az OpenSignal 80-nál is több államban tanulmányozta a vezeték nélküli kapcsolatokat. A felmérés kimutatta, hogy a nagy számú mintából 33 országban a mobilinternet gyorsabb volt a wifinél. A cég úgy véli, ez a differencia a továbbiakban nagyobb is lehet, köszönhetően az 5G hálózatok közeljövőbeli megjelenésének.
Bár a vizsgálat eredményén az látszik, hogy a legtöbb államban még mindig a wifi van első helyen a letöltési sebesség ranglétráján, a felmérést végző vállalat szerint ez hamarosan megváltozik. Ezt a változást pedig arra a tényre alapozza a cég, hogy egy wifi hotspot kialakítása mindenki számára megoldható feladat – melyre ha többen is felcsatlakoznak – a sáveltolódás következtében jelentősen lassul majd a wifi kapcsolat sebessége. Ellenben a wifi hálózatokkal, a mobilrendszereknek engedélyeztetniük kell frekvenciájukat, így az fix gyorsaságot produkál.
A felmérésben megfigyelt országok közül Ausztrália nyert a mobilkapcsolatok gyorsaságának terén, hiszen itt 13 megabit/sec sebesség jellemző, ami a wifi hálózatok sebességét nagymértékben túlszárnyalta.
Ilyen adatok figyelhetők meg Katarban, Mexikóban, a Dél-afrikai Köztársaságban, Franciaországban és Törökországban is.
A vezeték nélküli kapcsolatok közül a wifi gyorsasága kétszer annyi volt a mobilinternetének Izraelben, Oroszországban, Thaiföldön, Hongkongban, és az Amerikai Egyesült Államokban.
A wifi kapcsolat 60 százalékkal volt sebesebb a mobilnetnél az Egyesült Királyságban, ami annak köszönhető, hogy itt a modern hálózat nagyobb sebességgel adja át az információt a hotspotoknak, majd a felhasználóknak.
50 megfigyelt országban – ahol megtörtént a 4G mobilnet teljes körű létesítése – a mobilinternet sebessége a felmért esetek 63 százalékában túlszárnyalta a wifi gyorsaságát.

A fenti differenciák az 5G kiépítését követően tovább emelkednek majd, hiszen a wifi gyorsasága a számítógépes hálózatok kiterjesztésén múlik, ami sokkal hosszabb folyamat. A szakemberek viszont felhívták a figyelmet, hogy az 5G kapcsolathoz szükséges ellátás telepítése nem mindenhol lesz kivitelezhető. Ezeken a részeken tehát ezek után is a wifi működik majd nagyobb sebességgel.

Comments are closed.