Napelemes út, ami áramot termel és jeget olvaszt

208

Nemrég megnyitották a forgalom előtt is a németországi Köln város közelében épített új utat, mely elnyeli a közlekedés zaját, áramot fejleszt és még a jeget is elolvasztja.

Az út 90 m hosszú, és 150 darab napelemet rejt. A kivitelező három nemzeti kutatóközponttal kooperálva készített strapabíró elemeket, amik a tehergépkocsik tömegét is elviselik, áteresztik a fénysugarakat és csúszásmentesek. Ez a csekély, 200 négyzetméternyi rész képes 16.000 kWh áramot is fejleszteni évente, ami egy négyfős família évi teljes áramfogyasztásával egyenlő. A blokkok elektromos töltése rendkívül biztonságos tartományban van, hiszen csupán 30 V, így az sem emberre, sem más élőlényre nem jelent veszélyt.

A szakemberek egyik legnehezebb küldetése az volt a projektben, hogy megoldják, hogy az okos út ne csússzon, és minden időjárási körülménnyel szemben tartós legyen. Az út felülete dombos és völgyes, a dombokat tömör korunddal burkolták. A csapadék sem jelent gondot: az útra kerülő víz letisztítja a felszínén lévő szennyeződéseket, az út szerkezete pedig meggátolja az aquaplaning jelenséget, vagyis megakadályozza az autó kormányozhatatlanságát.

A szakértők úgy vélik, hogy Németország útjainak – persze ide nem értve a sztrádákat – napelemekkel való lefedése nagyjából húsz millió elektromos meghajtású gépjármű töltését oldaná meg akár menet közben, akár parkolókban.

Természetesen a bennfentesek nem osztottak meg információt a projekt költségével kapcsolatban, azt azonban elmondták, hogy 250 euró/négyzetméter ár felett válik költséghatékonnyá az eljárás.

Nem ez a legelső napelemes út, hiszen Hollandiában használatban van már egy ilyen szakasz, de van effajta technológia Kínában, és tervezik ilyen okos út építését a Szilikon-völgyben és Los Angelesben is.

Comments are closed.