Sok műanyagot eszünk

302

Egy új felmérés szerint minden étkezés alkalmával minimum 100 műanyagdarabot is elfogyasztunk. Ez a kutatás azonban nem az ételben lévő, hanem a háztartási porban lévő műanyagra vonatkozik.

A vizsgálatban a Heriot-Watt Egyetem kutatócsoportja Ana Catarino vezetésével három lakásban tett  laboratóriumi üvegedényeket az étkezőasztalra az esti étkezés idejére. A húszperces vacsora után megvizsgálták a kihelyezett Petri-csészéket, melyekben minimum 14 mikroműanyag darabot találtak.

A felmérés eredményéből kiindulva logikusnak tűnik az a felvetés, miszerint az étkezéshez használt tányér mérete alapján egy-egy tányérra, és a rajt lévő élelemre ezen húsz perc alatt nagyjából 114 műanyagdarab is kerülhetett.

Vagyis ebből következően kijelenthető, hogy egy év alatt egy átlagos ember nagyjából 68.000 mikroműanyagot is megehet.

Ezek a műanyagrészecskék az otthonok berendezéseiből, így például a kárpitokból, ruhákból is származhatnak, a háztartási porral keveredve pedig bizonyos idő elteltével bármilyen tárgyra kerülhetnek, így az étkészletre és az ételre is.

A kutatás arra is kiterjedt, hogy a még nem feltálalt kagylók mennyi műanyagot tartalmaznak. Mivel ezen tengeri állatban a felmérés szerint körülbelül két mikroműanyagot találtak, a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy az emberi szervezetbe került mennyiség nagy része nem az étellel jutott a testbe.

A kutatócsoport szakembere, Ted Henry szerint a vizsgálat megdöbbentő eredményt hozott, hiszen, mint ismeretes, a tengeri állatokban sok műanyagdarabka van. A kutatók  – nem száz százalékosan bár, de – úgy vélik, a lerakódott műanyagrészecskék az otthoni környezetből jutottak a tányérokra.

A mikroműanyagok térhódítása óriási, szinte mindenhol megtalálhatók, így a tengerekben, óceánokban, de még az ivóvízben is. Az állatok szervezetében lévő mennyiség egy része közvetlenül a lenyelt vízzel, másik részük pedig a táplálékláncon át kerül testükbe.

A korábbi vizsgálatok rávilágítottak arra is, hogy a műanyagrészecskék nem csupán az élővilágot, hanem az emberi szervezetet is nagy mértékben veszélyeztetik.

Comments are closed.