Tintapatron sem kell a hordozható nyomtatóba

581

A zsebben is elfér az az apró innováció, ami bármikor kinyomtatja az elkészített fényképeket. És mindezt tintapatron nélkül teszi.
Ezzel a technikai újítással már a nyári programok, nyaralások, fesztiválok, koncertek alatt készült fotókat azonnal, a helyszínen is „elő tudjuk hívni”. Ez a kütyü pedig a HP Sprocket névre hallgat.

Az előzmények

Egy-két évtizeddel ezelőtt a Polaroid neve egybeforrt a fényképezéssel, ami nem is csoda, hiszen a kattintás után prompt elkészült a papírkép, ami rögtön kézzelfogható volt.
A gyorsképező aztán vesztett fényéből, és hosszú időre feledésbe merült. Azóta persze több cég is készített hasonló, azonnal képet adó masinákat, de nem terjedtek el: köszönhetően a jó minőségű képet adó mobiltelefonoknak, hiszen az általuk készített emlékképek szintén azonnal láthatók, nincs szükség nyomtatásra, hogy megtekinthetővé váljanak.
A HP koncepciója pedig az volt, hogy alkot egy apró méretű nyomtatót, ami igény szerint képes kinyomtatni bárhol a mobillal készített képeket.

A működéséről

A HP Sprocket méretei meglehetősen megnyerők, hossza 11,6 cm, szélessége 7,5 cm, vastagsága 2,3 cm. Tehát a mobiltelefonhoz képest vaskos, viszont jóval rövidebb ez a kis gép. Fekete, fehér és piros színben érhető el, zsebben is elfér, ami annak köszönhető, hogy nincs benne tintapatron.

Zero Ink technológiával épül fel, ami annyit tesz, hogy a színes képek a fotópapírban található speciális anyagok miatt tudnak megjelenni. Tulajdonképpen a papíron található kristályok változnak a helyes színekké az indukált hő hatására.

A nyitható fedőlap alá egy kalibráló lapot, és 10 darab fotópapírt szükséges berakni. A gép alig 40 másodperc alatt képes egy körben kézzel foghatóvá varázsolni az 5×7,5 cm-es lapokon megjelentetett képeket, keretek nélkül. Az elkészült fotók piszok és cseppállók, a hátsó réteget leválasztva bárhova könnyedén felragaszthatók.
Mivel a készülék hő generálásával készíti a képeket, használat közben melegedni fog. 4 vagy 5 kép nyomtatását követően hűteni kell, tehát javasolt pihentetni ilyenkor a masinát. Akkumulátora 500mAh-ás, 30 kép nyomtatható vele egy töltéssel. Az integrált akkumulátor feltöltése egyébként 2 óra alatt történik.

Mobilkompatibilis

Mivel nincs lehetőség vezetékes összeköttetésre, Bluetooth 3.0-val lép kapcsolatba az okoseszközökkel. Az NFC-s HP Sprocket bármilyen okostelefonnal, iPhone-al, tablettel képes kommunikálni. Ehhez pár teendő van, mégpedig az, hogy az okoskészülékre fel kell telepíteni a HP Sprocket alkalmazását, majd a nyomtatandó fényképek kiválasztása után rá kell kattintani a nyomtatást indító gombra.

Az elkészített képek a Facebook és az Instagram alkalmazásokban keretezhetők, díszíthetők, feliratozhatók, majd egyesével a nyomtatási listába küldhetők. A fotók elvághatók, akár 3×3 kisebb képre is oszthatók, majd egyesével felnagyíthatók és nyomtathatók.

Ár-érték arány

A mininyomtató 313×400 dpi felbontásban képes dolgozni, a fotók minősége így nem éri el a normál nyomtatással elérhető szintet. Eredményeképp a képek jóval fény- és színtelenebbek, és életlenebbek. A lényeg természetesen nem a tökéletesség, hanem az azonnali képkészítés élménye.

A HP Sprocket 40.000 Ft-ért elérhető, és bár tintapatront nem kell soha vásárolni hozzá, a fotópapírnak van költsége. Egy 20 darabot tartalmazó csomag 3.500 Ft, az 50 db-os pedig 8.500 Ft. Könnyen kiszámítható, hogy egy kép így 170-175 Ft-ba kerül, szemben az előhívásra specializálódott laborban előhívásért fizetendő 20-40 Ft-os árakkal. Persze az ilyen laborokat nem tudjuk magunkkal vinni.

Comments are closed.