Vízjeget találtak a Holdon

272

A vízjégre a Hold leghűvösebb és legsötétebb részein bukkantak.

Ahogy az a NASA Jet Propulsion Laboratory internetes oldalán is olvasható, a Maonai Hawai Egyetem szakértője: Shuai Li, és csoportja a Moon Mineralogy Mapper, másnéven M3 szerkezet információit megvizsgálva találta meg a vízjég jeleit a bolygón.

Az M3 műszert a Chandrayaan-1 nevű szondán lőtték az űrbe 2008-ban. A szerkezet képes a vízjégy nyomainak felismerésére, hiszen alkalmas a jégről visszaverődő fény vizsgálatára, valamint a víz, a jég, és a pára infravörös sugárzáselnyelésének megkülönböztetésére.

A csapat a felfedezett vízjég túlnyomó részét a Hold sarkai mellett lévő sötétebb, hidegebb mélyedéseikben lelte fel. Ezek a pólusok nem jutnak fényhez, ezért a jég ott nem képes az elpárolgásra.
A tanulmányozások folyamán szerzett közvetlen bizonyítékok alapján ezidáig is következtetni lehetett a bolygó pólusosain lévő jég fellelhetőségére, ezek az információk azonban más jellegű tényeknek, így akár a bolygó felszínének különleges tükröződésének is betudhatók.

Az újabb kutatás azonban az előző bizonyítékoknál jóval bíztatóbb eredményt hozott az anyag jelenlétével kapcsolatban. A szakértők szerint a Hold-felszín felső milliméterjeinek rétegében a vízjég egyszerűen elérhető, ezért kiváló lehet a további küldetések alkalmával.

A további missziók célkitűzése annak feltérképezése, milyen módon jutott az anyag a bolygó felszínére, és milyen interakcióban van a jég a közegével.

Comments are closed.