Gyorsabb ütemű a Föld pusztulása, mint ahogy azt eddig gondolták

187

Egy nemrég készült beszámoló szerint az éghajlatváltozás jóval nagyobb léptékű, mint azt eddig hitték. Emiatt azonnali megoldások szükségesek a tragédia elkerülése érdekében.
Ahogy az a Guardian nevű lapban publikálásra került, a világ első számú klímakutatói szerint nagyjából tíz év alatt 1,5 Celsius foknál is magasabb lehet a felmelegedés volumene. Ezek után pedig már 0,5 Celsius foknyi emelkedés is komoly problémákhoz vezethet, például extrém időjárási körülmények, áradások, szárazság, hőhullámok is előfordulhatnak.

A beszámolót publikáló IPCC, vagyis az Éghajlat-változási Kormányközi Testület úgy véli, azonnali tettek kellenek, ha a párizsi klímaszerződés célkitűzését követni szeretnénk, vagyis ha el akarjuk érni a globális felmelegedés 1,5-2 Celsius fokos stagnálását.

Az IPCC szakértője, Debra Roberts úgy véli, az új vizsgálati eredmény a valaha volt legjelentősebb figyelemfelhívás a kutatók részéről, emiatt vélhetően nagy rá az esély, hogy az elrettentő adatok a megfelelő lépések megtételére ösztönzik majd a Föld lakosságát.
A párizsi klímaszerződés aláírása előtti üléseken kérte fel az ENSZ az IPCC-t a beszámoló abszolválására, még 2016-ban.

Napjainkban a Föld átlagos hőmérséklete 1 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodást megelőző időszakban mért értéket, a rendkívül szélsőséges időjárási esetek azonban jelzik, hogy a globális felmelegedés már most nagy gondot okoz.

Szakértők szerint az 1,5 és a 2 Celsius-foknyi hőmérséklet emelkedés között nagyon jelentős különbségek vannak. Például 0,5 Celsius-fok melegedésnél a virágporzó rovarok és a vízi korallok világa jóval komolyabb károsodást élhet át, a népességet pedig sokkal jobban veszélyeztetheti a tengerszint növekedés.

Az IPCC viszont úgy gondolja, a veszély elkerülhető: hiszen a nagyszámú fatelepítés, az elektromos forgalom előnyben részesítése, valamint az innovatív, természetes erőforrások újrafelhasználása kulcsfontosságú. A szakértők egyöntetű véleménye mindezek mellett, hogy 55 százalékkal kell csökkenteni a szénkibocsátást 2030-ra.

Comments are closed.