Megálltak a brit szélturbinák

248

Ahogy az energetikai oldalakon olvasható, nem jutnak szélenergiához a britek azóta, hogy időjárásuk megváltozott: a szélerőművek nem dolgoznak, csak mozdulatlanul állnak.
A szigetországban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a környezettudatos technikákra, a megújuló energiák alkalmazására. A gazdaság teljesítménye, a termelés növekvő tendenciát mutat, az általuk termelt áram pedig folyamatosan olcsóbb. Persze elég egy porszem a gépezetbe, jelen esetben a szélmozgás leállása, azonnal óriási visszhangot kap a „befuccsolt” szélturbina program.

Felesleges az óriási innováció, ha nincs hajtóerő

Amennyiben optimális a meteorológiai helyzet, a brit szélerőművek számos atomerőmű munkáját is helyettesíthetik. A meglévő erőforrások ez év első pár hónapjában emelkedést mutattak. A számok azt is mutatják, hogy Nagy-Britanniában a szélerőművek a háztartási szektor energiaszükségletének egy-harmadát fedezik, persze csak abban az esetben, ha a szükséges időjárási feltétel adott, vagyis fúj a szél.

Pár napja a meghatározó időjárás, vagyis a nagy meleg, és a szél megállása kedvezőtlenül hat az erőművek működésére, hiszen nem képesek emiatt elegendő energiát előállítani. A lecsökkent volumen kiegészítésére tartalékerőforrásokat kellett beindítani.

A hírek hatására megszólaltak a szélenergia szkeptikusai is, akik azt nyilatkozták, hogy a mennyiségbővítés meglehetősen költséges, arról nem is beszélve, hogy ez egyértelművé tette azt, hogy a csupán szélturbinák termelte áram előállítása nem abszolválható.

A meteorológia jelentése alapján nem várható pár napon belül változás, vagyis minimum 2 hétig számíthatnak a britt lakososok a jelenlegi időjárásra. Ez azt is jelenti, hogy ebben az időintervallumban kiesik a szél segítségével termelt energia előállítása.

Hiányoznak a dermesztő telek

A szélturbinákat protezsálók számára ez az időszak meglehetősen nehéz. Azok pedig, akik az ellentábort erősítve hitetlenkednek a szélerőműveket illetően, örülnek a kialakult helyzetnek.

A jelenlegi időjárás az ország vezetőit is gondolkodóba ejtette, a brit kereskedelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy feltételezhetően az Hitachival kalkulált előzetes tervek mellé állnak, és vélhetően megvalósítják a walesi atomerőmű telepítését.

A londoni vezetés úgy véli, hogy az atomenergia is biztosítani tudja az olcsó áramot, mindemellett pedig sokkal kiszámíthatóbb és megbízhatóbb, mint a napenergia, vagy a szélenergia.

A szélturbinákat pártolók viszont javasolják a késői téli, illetve a korai tavaszi tények megtekintését. Ugyanis egyértelmű, hogy a hosszú,viharos, kemény tél a turbináknak folyamatos munkát biztosított, szünet nélkül forogtak, így jócskán termelték az áramot, feltöltve ezzel az energiahálózatokat.

Comments are closed.