Mi is az az ökolábnyom?

230

2018. augusztus 1-jén az emberiség felhasználta az ez évre elegendő összes erőforrását. Vagyis öt hónappal az idei év vége előtt felélte az előírt mennyiségű éves kapacitást.
Vajon mi kell ahhoz, hogy a Föld ilyen mértékű kiszipolyozása megváltozzon, és egy átlagember vajon mit tehet a bolygó megmentése érdekében?
A válasz meglepőbb, mint gondolnánk, elsősorban a rossz, berögzült szokások elhagyása, másodsorban pedig a Föld-központú gondolkodás előtérbe helyezése jelentheti a megoldást.

Az ökológiai lábnyom a környezettel, és annak kizsigerelésével kapcsolatos mutatószám, ami azt a mennyiséget jelzi, hogy adott technikai szint mellett egy társadalmi csoportnak mekkora föld, és mennyi víz szükséges a létfenntartáshoz, valamint az előállított hulladék elnyeléséhez.
Ahhoz, hogy az emberek egyénenkénti ökológiai lábnyoma kisebb legyen, és ezáltal a Föld éves energiaforrásai hosszabb ideig kitartsanak, tíz lépés betartása szükséges.

1. Takarékosság az árammal
Ameddig lehet, energiaként érdemesebb a természetes napfényt használni (akár a redőnyök felhúzásával, akár a függönyök elhúzásával), amivel nemcsak fény, de meleg is nyerhető. Emellett fontos az energiatakarékos égők alkalmazása, és a felesleges árampazarlás mellőzése (lámpák lekapcsolása az üres szobákban).

2. A nem használt eszközök áramtalanítása
Éjszakára (és nap közben is) javasolt a feleslegesen áram alatt tartott műszaki tárgyakat kihúzni az áramforrásból, ezen felül pedig egy-egy telefonmentes nap beiktatása is pozitív hatású lehet mind a Földnek, mind a léleknek.

3. Spórolás a vízzel
Szinte felfoghatatlan, de vannak olyan helyek a Földön, ahol nem folyik semmi a csapokból: a vízhiány mára óriási méreteket öltött.
Annak érdekében, hogy a ne kelljen a vizet nélkülözni, érdemes visszafogni a vízfogyasztást.
Ez megtehető akár rövidebb zuhanyhasználattal is. 5 percnél rövidebb zuhanyzásokkal például egy év alatt annyi szén-dioxid kibocsátással kevesebb termelődik, amennyit fél hektárnyi erdő nyelhetne csak el. A 10 perces zuhanyzások 5 percre redukálásával pedig nagyjából ötven liter vízzel kevesebb fogy.
A forró víz esetén egy 5 perces használat egy 60 wattos izzó 14 órás használatával ér fel.

4. A plasztik mellőzése
A műanyagok lebomlási ideje eltérő (az üvegeké 1-2 millió év, a szatyroké 200-1000 év, a pelenkáé pedig 550 év), az viszont egyértelműen kijelenthető, hogy borzasztóan sokáig tartó folyamatról beszélhetünk. A Föld védelmében érdemesebb alternatív megoldásokat keresni, és a műanyag halmozása helyett más lehetőségekben gondolkodni.

5. A túlfogyasztás elkerülése
A legtöbb szemét a vásárlások alkalmával jön létre, így fontos, hogy a bevásárlás egy beszerzendő lista megírásával kezdődjön, mellyel elkerülhető a felesleges dolgok megvétele. A bevásárlásoknál ezen felül javasolt a ruhatáskák használata, és a csomagolástól mentes termékek előnyben részesítése.

6. Tudatosság bevásárláskor
A sokszor embertelen körülmények között készülő ruhadarabok többsége szintetikus anyagból készül, így érdemesebb a second hand boltok választékában megkeresni a megfelelő darabokat.
Az ételek tekintetében pedig javasolt a piacon kínált portékák preferálása (egyrészt mert nincs csomagolásuk, másrészt mert a hipermarketekben vásárolt élelmiszerek többnyire messziről érkeznek, szállításuk pedig jelentősen megnöveli a szén-dioxid kibocsátást).

7. Kevesebb hús fogyasztása
Egy kilogrammnyi sertéshús előállítása 50 kilométeres autóút szén-dioxid kibocsátásával, és 60.000 liter víz felhasználásával készül. Ezzel ellentétben egy kilogrammnyi zöldség 4 kilométeres autóút szén-dioxid kibocsátásával, és 300 liter víz felhasználásával jár.
Ennek fényében érdemes csökkenteni a húsfogyasztást, és előnyben részesíteni a zöldség vásárlását.

8. Konyhakert gondozása
Az otthon termelt zöldségek és fűszernövények a legkörnyezetkímélőbbek, emellett egy-egy fa ültetésével is hozzá lehet járulni a klímaváltozás megszüntetéséhez.

9. A megfelelő közlekedési eszköz kiválasztása
A kerékpár választása az autó helyett nemcsak a környezetnek, de az emberi testnek is jót tesz.

10. Lakásklimatizálás felsőfokon
A fűtési és hűtési szezonban is sokat számít 1 Celsius fokos differencia, így csak a szükséges hőmérsékletre érdemes állítani a berendezések kapcsolóját, és a lakás elhagyásakor fontos azok kikapcsolása is.

Comments are closed.