Olvad az Antarktisz

404

Az 1990. óta az Antarktiszon végbemenő folyamatos jégolvadás a Föld tengereinek magasságát egy centiméterrel megemelte. Az MTI nyilatkozata szerint a Nature lap adatai azt mutatják, hogy az 1992-2017 közti időintervallumban ez a földrész 3.000 milliárd tonna jeget vesztett.
1912-től a jég rohamtempóban olvad. Azóta a tengerszint a Földön átlagosan 7,6 mmm-t nőt a műholdas információk és egyéb adatok szerint. Ebből a 7,6 mm-ből vízmagasságból 3 mmm az utóbbi 5 év negatív eredménye egy 84 fős nemzetközi szakértőkből álló beszámolója alapján. Jelentésük az eddigi legátfogóbb tájékoztató az Antarktisz jégének állapotfelmérése kapcsán.

Az olvadásban eltűnt jég mennyisége 219 milliárd tonna minden évben 2012. óta. Ez a szám előtte jóval alacsonyabb értéket mutatott, 76 milliárd tonna/év volt. Csupán egy mm tengerszint emelkedés 360 milliárd tonna elolvadt jeget tesz ki. Egyszerűbben fogalmazva ez a 360 milliárd tonna jég egyenlő egy 7kmx7km oldalú hatalmas jégkockával. vagy egy olyan képzeletbeli óriás jégkockával. Amennyiben az összes jég elolvadna a sarki földrészen, a Föld tengereinek vízszintje 58 méterrel lenne magasabb.

A Reuters tanulmány vezetője, Andrew Sheperd szerint senki nem számított ekkora mértékű olvadásra. Ez azt is jelenti, hogy az Antarktisz 2100-ra várhatóan 15 cm-rel emeli meg a tengerszinteket, ami túlszárnyal minden előbbi kalkulációt, és bár nem tűnik nagynak az éves emelkedés, a vízparti áradások a dagályok alkalmával nagy gondokat indukálhatnak. A vízszint emelkedése több nagyvárost is veszélybe sodorhat, az alacsonyabban lévő csendes-óceáni régiókat, vagy akár Hollandiát is ellepheti a tengervíz.

1900 és 2000 között a tengerszint 20 cm-rel lett magasabb, ami az óceáni víz melegedése miatti normál térfogat-emelkedésének, valamint a gleccserek olvadásának volt köszönhető. Ebben az évszázadban az ENSZ 2014-ben készült jelentése alapján akár 30-100 cm-es vízszintnövekedés is elképzelhető.
A legtöbb jég az Antarktisz nyugati részén, és a félszigeten olvad el.

Comments are closed.